Important information for guests
Vel møtt til skihelg
Det er flott men også viktig at du som kjem på vitjing les deg opp på tiltaka som me gjer i samband med Koronasituasjonen.
Tiltak mot smittespreiing av Koronavirus Sogndal Skisenter april 2020
Problemstillinga og potensialet for smittespreiing ligg hovudsakleg rundt køsituasjonar som evt. måtte oppstå, samt folkeansamlingar og på felles kontaktflater.
Sogndal Skisenter (SSD) gjennomfører tiltak i opningstidene, etter pålegg frå smittevernlegen i Sogndal kommune:
Køsituasjon skitrekk:
Køsystem vert oppretta ved påstigning til skitrekka med skilting ( Sjå eigne oversiktsplansjar for køsystemet lenger nede)
HALD 2 METER AVSTAND. I påstigningskøar (og anlegget generelt) skal ein halda minimum 2 meters avstand til andre personar i alle retningar. Kø for påstiging er merka opp med skilt og og farge i snø samt med stikker med 2 meters avstand.
Born under 10 år skal ikkje vere i anlegget utan foreldre/føresette.
Ikkje stå to i breidda i køen, om ein ikkje er i frå same husstand.
Tilsette og dugnadspersonell skal også halda to meters avstand til andre personar.
Det skal kun vere ein person pr. T-krok om ein ikkje tilhøyrer same husstand. Alle skal ha hanskar/vottar på når ein tek i skitrekka.
Gjester skal sjølv komme seg på skitrekket, tilsette skal ikkje hjelpe folk på.
Alle gjester skal nytte hanskar i skitrekket.
God køkultur må bli i vareteke, også i barnetrekka.
Området rundt skisenteret utanfor heiskøer:
Unngå opphopning med folk, gjeld heile anlegget samt parkeringsplassar
Sjå til at folk held god avstand ved utebord, samt informere om at det er kun folk frå same husstand som skal sitte ved same bord, kvart bord skal ha minimum 4 meters avstand.
Dalalåven, Minidalalåven og SIL-hytta samt kafé er stengt. Det vert ingen servering i skisenteret, besøkande og tilsette må ta med eigen mat.
Alle tilsette skal ha gode rutinar ved handvask, der ikkje såpe og vatn er tilgjengeleg, skal ein nytte handsprit. Det vert sett opp ein stasjon for handsprit ved kvar påstigning. Ved toalett i Dalalåven nyttar ein vatn og såpe. Toalett vert vaska hyppig gjennom heile opningstida.
Hanskar skal nyttast og ein skal så langt det er mogleg unngå å ta på ustyr, kle eller anna til andre personar. Hald hundar i band.
• Alle personar som syner teikn til sjukdom/smitte av luftvegsinfeksjonar/COVID-19 skal umiddelbart synast bort frå anlegget, det skal også meldast frå til dagleg leiar. Dette gjeld også tilsette. Tilsette skal ikkje møte på jobb ved teikn på sjukdom. Det er nulltoleranse for å ha sjuke personar på jobb.
Betalingssituasjon:
Det vert ikkje mulegheit for kontant betaling.
Gjestar må nytte parkeringsautomatar og easypark. Easypark sin app er å foretrekke
Heiskort vert printa ut på førehand og alt sal skal føregå ute.
To stasjonar for sal av heiskort: I Dalalåven i Rindabotn og i Pomatrekket i Hodlekve (det er billegare og handle på internett) Me oppfordrar alle til å handle via våre nettsider.
Prisar dagskort 450,-
Enkelttur kr. 110,-
Blanke key card : kr 70
Dette er einaste korta som blir selde i skisenteret. OBS: Ingen studentrabatt eller
barnerabatt.
Om folk handlar på nett gjeld vanlege prisar og rabattar . Om dei kjøper eit blankt Key-card kan dei sjølve fylle på.
Tilleggsinstruks for Skipatrulje Sogndal Skisenter
vedr. COVID-19 Koronavirus:
Problemstillinga og potensialet for smittespreiing for personell frå skipatruljen, ligg i all hovudsak i fysisk kontakt med personar, som måtte oppstå ved ulukker i skianlegget. Samt felles kontaktflater i skisenteret.
Sogndal Skisenter (SSD) utfører smittereduserande tiltak i opningstidene. Skipatruljen må sette seg inn i og følgje opp at desse tiltaka vert utført. Avvik skal noterast.
Smittevernutstyr skal vere tilgjengeleg for skipatruljen.
Med smittevernutstyr meinast:
Hanskar
Munnbind
Vernebriller/skibriller
Å nytte verneutstyr rett er vanskeleg, feil bruk aukar smittefaren betrakteleg.
Ved fysisk pasienthandtering skal smittevern ha høg prioritet. Skipatruljen sitt mannskap må sette seg inn i riktig bruk av naudsynt smittevernutstyr og bruk av dette: FHI riktig bruk av smittevernutstyr
Ein kan nytte eigne skibriller som vernebriller, eigne skihanskar. Ved evt. bruk der det oppstår nærkontakt med pasient må dette utstyret desinfiserast i etterkant.
Fysisk kontakt med pasient:
Dersom frivillige skal behandle eller ha kontakt med pasient, skal først kun ein frivillig nærme seg vedkommande for å avklare om pasient skulle vore i heimekarantene/ isolasjon.
Færrast mogleg frivillige bør ha pasientkontakt/delta i uttransportering av pasient. Rådføring med AMK Førde, er anbefalt, TLF: 57 83 97 20
Ved situasjonar der ein er nøydd til å iverksette livreddande tiltak utan nødvendig smittevern er tilgjengeleg, må alle frivillige som har vore i kontakt med pasient kontakte sin eigen fasteleg for vurderingar.
Vedlagt ligg også PDF: «Veileder for smittereduserende tiltak under oppdragsløsning» Som Norges Raude Kors Hjelpekorps nyttar til sitt frivillige mannskap. Dokumentet bør lesast gjennom i sin heilheit av skipatruljen sitt mannskap, då det inneheld veldig mykje relevant av prosedyrar og info kring framferd og handtering av pasientar under COVID19/ Koronavirus situasjonen i landet.
Det er også viktig at skipatruljen set seg inn i dei praktiske tilhøva som er endra i høve normal drift.
Det er anbefalt karantenetid på kler/skiutstyr som skipatruljen har nytta, vore i fysisk kontakt med, fram mot nytt vaktlag kjem på, med ei karantenetid på 72 timar.
Les gjennom vedlagte dokument fra Norges Røde Kors :
«Plan for å ivareta konkrete tiltak for å hindre smitteutbreiing ved Sogndal Skisenter April 2020»
Veileder for smittereduserende tiltak under oppdragsløsning
Denne retningslinjen tar for seg smittereduserende tiltak ved gjennomføring av oppdrag.
Oppdrag som utføres på vegne av kommune eller helseforetak og gjelder transport av pasienter som skal fraktes hjem for å være i karantene, er dekket av Retningslinjer for frakt av pasienter med smitte, eller fare for smitte av Korona-viruset.
Røde Kors har som den største frivillige bidragsyteren og med sin tilstedeværelse i hele landet, et stort ansvar for å opprettholde en best mulig beredskap. For å fortsatt kunne være en god og forutsigbar ressurs må den enkelte leder og frivillige være bevist sin rolle og ansvar.
Alle oppdrag Røde Kors påtar seg har normalt flere samlingspunkter der mannskaper kan smitte hverandre, samt smitte eller bli smittet av eksterne. Med den spredningen som nå er i samfunnet kan alle våre frivillige være en potensiell smittebærer, og dermed kunne videreføre smitten til et stort antall av våre frivillige, som igjen kan medføre en kraftig reduksjon i den lokale, og distriktenes beredskap.
Gode felles og personlige smittereduserende tiltak vil redusere faren for mangel på tilgjengelig kompetanse og ressurser den kommende tiden.
Ledere har et spesielt ansvar for å være rollefigurer for gode smitteforebyggende vaner og holdninger.
Frakt og behandling av pasienter skal kun utføres av frivillige som er opplært i bruk av smittevernutstyr. Dersom Røde Kors ikke har egne frivillige som er opplært i dette, skal man kontakte AMK for bistand til å frakte ut / behandle pasienten.
Med smittevernutstyr mener vi her det utstyr som er hjemlet i krav til ambulansetjenesten.
Ved all pasienttransport:
Hansker
Munnbind
Visir eller vernebriller
Ved mistanke om smittet pasient:
Smittefrakk
Hansker
Munnbind
Visir eller vernebriller
Å bruke verneutstyr riktig er vanskelig, og feil bruk øker smittefaren betraktelig. De lokalforeningene som har avtale om pasienttransport, må sørge for at de får lært opp frivillige i korrekt bruk av verneutstyr. Helseforetaket vil kunne være ressurs for denne opplæringen.
Dersom det oppstår en situasjon der man er nødt til å iverksette livreddende tiltak uten at nødvendig smittevern er tilgjengelig, må alle frivillige som var i kontakt med pasienten kontakte egen fastlege.
Spesielle tiltak for henteoppdrag utenfor vei
For å være best mulig forberedt er det beste tiltaket å gå i dialog med AMK, så tidlig som mulig, for å avklare hvilke scenarioer helseforetaket har sett for seg, rammer for oppdragene, og hvilke begrensninger hjelpekorpset har når det kommer til gjennomføring av henteoppdrag.
Når oppdragene blir gitt av AMK, er det viktig å avklare om det er mistanke om pasienten kan være smittet.
Ved alvorlige oppdrag, der det også er mistanke om smitte eller påvist smitte, bør man i første omgang prøve å få til en løsning der hjelpekorpset frakter helsepersonell til pasienten.
Tiltak for å redusere smittefare på alle typer oppdrag
Generelle tiltak for frivillige
Personer i karantene/isolasjon eller med sykdomstegn av noe slag,
skal ikke delta i oppdrag for Røde Kors.
Minst mulig samling av frivillige underveis i oppdraget. Følg helsemyndighetenes anbefaling om minst en
meters avstand om mulig.
Benytte seg enda mer av samband og telefoner enn tidligere. Ikke møt fysisk i KO om det ikke er
nødvendig.
Vær nøye med hygiene. Vask hendene godt før og etter gjennomførte oppdrag, og mellom behandling
av pasienter, dersom man har flere.
Generelle tiltak for ledere:
Ledelsen skal minne frivillige på sitt personlige ansvar for egen og lagenes holdning til smittefaren.
Ledelsen skal informerer frivillige på vei ut til hendelsen om tiltak som er iverksatt, slik at de frivillige er
kjent med disse.
Ledelsen må sikre en tydelig arbeidsfordeling i KO, der en unngår at de frivillige jobber for tett sammen.
Ledelsen skal innhente informasjon fra oppdragsgiver om pasienten/savnede egentlig skulle vært i
karantene/isolasjon og om det foreligger kjent smittefare.
Ledelsen skal som hovedregel gi informasjon utendørs og til mindre enheter av gangen.
Vær oppmerksom på at gjennomføring av oppdrag med smittefare kan virke ekstra belastende på
frivillige. Røde Kors program for ettersamtale kan bli aktuelt å iverksette ved flere og forskjellige tilfeller enn normalt.
Tiltak oppstart og avslutning av oppdrag:
• Dersom det er mulig, bør frivillige bruke privatbiler en og en for transport til og fra oppdragssted.
o Dersom man må kjøre felles skal man holde mest mulig avstand i bilen. • Be frivillige holde avstand fra hverandre når man gjennomfører brief og debrief.
Dokumentnavn: Versjon: Side: Veileder for smittereduserende tiltak under oppdragsløsning 2 2
Tiltak under oppdrag
Pauser og matsituasjoner må fordeles slik at en unngår for mange personer samtidig. Unngå felles
servering / buffet.
Alle frivillige anbefales å ta med egen matpakke og drikke til alle typer oppdrag.
Alle skal vaske/sprite hender før man spiser.
Tiltak ved pasientkontakt
Dersom frivillige skal behandle eller ha kontakt med en pasient/savnet skal først kun en frivillig nærme
seg vedkommende for å få avklart om personen skulle ha vært i hjemmekarantene eller
hjemmeisolasjon.
Færrest mulig frivillige bør ha pasientkontakt/delta i uttransportering av pasienten.
Dersom det er bekreftet mistanke om at pasienten er syk, eller det er grunnlag for å mistenke det (på
bakgrunn av hva pasienten selv forteller, eller hva oppdragsgiver har kunnet bringe på det rene) skal
frivillige som er opplært i bruk av verneutstyr behandle pasienten.
Er det ikke tilgjengelig frivillige med opplæring i verneutstyr, skal AMK kontaktes for å få sendt trent
helsepersonell ut.
Etter endt oppdrag - ved økt smitterisiko eller mistanke om smitterisiko
• Alt utstyr som har vært i kontakt med pasient skal vaskes. 1
o Utstyr skal tørkes over med klorløsning (1 del klor til 9 deler vann).
o La virke i 10 minutter. Vask over med såpe og vann.
Fellesutstyr (GPS, nettbrett, samband, zargeskasser) som har vært benyttet under aksjonen skal også
vaskes.
Fellesområder som pauserom, KO (herunder også KO-vogner/-biler), osv. skal vaskes etter endt aksjon.
Arbeidstøy vaskes etter retningslinjer gitt av arbeidstilsynet2. Det anbefales å avtale hvordan dette
ivaretas med oppdragsgiver før gjennomføring av oppdraget. Slik vask skal ikke gjennomføres hjemme.
o For å være sikker på at virus og bakterier blir drept i vaskeprosessen, må klærne vaskes i
industrivaskemaskin på 60 0C og tilsettes kjemikalier som desinfiserer arbeidsklærne (såkalt kjemotermisk desinfeksjon).
Etter endt oppdrag - Uten økt smitterisiko• Alt utstyr som har vært i kontakt med pasient skal vaskes.
o Utstyr skal tørkes over med klorløsning (1 del klor til 9 deler vann).
o Lavirkei10minutter.Vaskovermedsåpeogvann.
Fellesutstyr (GPS, nettbrett, samband, zargeskasser) som har vært benyttet under aksjonen skal også
vaskes.
Arbeidstøy vaskes som normalt etter plaggenes instruksjoner.
1 https://www.cdc.gov/hai/pdfs/resource-limited/environmental-cleaning-508.pdf
2 https://www.arbeidstilsynet.no/tema/arbeidsklaer/#Termiskellerkjemotermiskdesinfeksjon